Digitalizacija i veštačka inteligencija ključ napretka Srbije

Bez autora
Sep 08 2024

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je, na otvaranju Septembarskih susreta 2024, da je čitav niz reformi koje su sprovedene u javnom sektoru doveo do toga da danas može da se razgovara o veštačkoj inteligenciji.

Vučević je u Belom dvoru, na skupu koji je organizovao NALED, ukazao na značaj ove organizacije za lokalnu samoupravu, ekonomiju i privatne kompanije, podsetivši na to da je i sam ranije bio član Upravnog odbora NALED-a.

Danas ste najavili godinu digitalizacije i veštačke inteligencije, ali ne tako davno teme kojima ste se bavili bile su izmena radnog zakonodavstva, rasprave o tome kako da se unapredi zakon o radu, kako da se registruju frilenseri i da paušalni obveznici poreza digitalno mogu da prijavljuju svoje poreske obaveze, naveo je premijer.

U međuvremenu, urađena je reforma čitavog javnog sektora da bismo danas došli do toga da razgovaramo o data centru i veštačkoj inteligenciji, podvukao je Vučević i ocenio da je to najbolji dokaz šta smo svi zajedno prošli za 18 godina.

Prema njegovim rečima, sada je potrebno da se gleda u budućnost i da se napravi plan za naredne godine jer Srbija nezaustavljivo napreduje, a koliko će ići napred i koliko brzo zavisi od nas samih.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković ponovio je da je ova organizacija donela odluku o tome da ovu godinu posvete digatalizaciji i veštačkoj inteligenciji.

Od prve Sive knjige NALED-a, kada smo pozvali državu da uvede elektronsku upravu, pa sve do danas, digitalizacija je bila zajednički imenitelj svih uspešnih inicijativa, naveo je on i dodao da je to donelo revoluciju za sve koji posluju i danas imaju mogućnost elektronskog plaćanja.

Cvetković je napomenuo da se Septembarskim susretima slave postignuti rezultati i pripreme za reforme koje slede, navodeći da ima sve više kompanija koje su spremne da podrže ideje NALED-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik